Fler ställplatser för husbilar i Västerviks centrum för att motverka våld och skadegörelse

Inlämnad av:

LARS-ÅKE LARSSON, 2020-09-07 15:11

Slutdatum:

2020-12-06

Låt husbilsturismen motverka våld och skadegörelse i Västerviks centrum

Gator och torg i Västerviks centrum är ganska folktomma under kvällar och nätter när affärerna är stängda. Undantagen är ungdomar under krogålder ibland stärkta med alkohol och droger samt vuxna på väg till eller från krogen – också ofta berusade. De tomma ytorna är stora. Inga torgstånd och inga bilar tillhörande arbetspendlare.

Husbilsturismen har ökat starkt i flera år. Ökningen kommer att accelerera ytterligare i Coronans spår.

Husbilsfolket är äldre par med utflugna barn men ofta försedda med husdjur. Alkoholkonsumtionen är måttlig och övrig droganvändning obefintlig. Genom investering i husbilen har de betalat dyrt för att ibland kunna undvika övernattning på campingplatser eller hotell. Samtidigt är ekonomin god och det äldre paret kan unna sig ett restaurangbesök då och då.

Västerviks centralort har goda möjligheter att locka till sig husbilar. Här finns affärer och samhällsservice samt kultur och natur. Det finns också många uppställningsplatser för husbilar samt en femstjärnig campingplats.

Det som saknas är några, utspridda ställplatser i centrum. Dessa behöver inte ha någon service i form av el, vatten, toa eller dusch. Vanliga personbilsrutor är tillräckliga om platserna ligger i anslutning till t ex grönyta.

Det är en missuppfattning att husbilar kräver stor plats. Enligt nationella bestämmelser är det bara hjulen som måste vara inom markeringarna. Det bakre överhänget kan befinna sig över outnyttjad mark.

Några förslag på placering av nattliga ställplatser för husbilar:

  • Hamnplan, de platser som gränsar till ljusstolparna
  • Fiskartorget mot kajen
  • Övre planen framför Ellen Keyskolan
  • Grönytan bredvid kommunhuset (som då ger behövliga ytterligare bilplatser dagtid)

Observera att det inte är samlade uppställningsplatser för flera husbilar som förespråkas. De eftersträvade effekterna nås bäst med endast en eller två rutor på varje ställe. Rutorna kan vara öppna för alla fordonsslag dagtid (eventuellt med tidsskiva) men reserverade för personbil typ 2 kl 18-09.

Det som krävs är en skyltning som visar var det är lämpligt att parkera husbil kvällar och nätter. Dessa skyltar bör vara minst lika många och lika synliga som nuvarande campingförbud.

Många städer (t ex Karlstad, Strängnäs, Trosa, Vadstena) ser en potential i att satsa på husbilsfolket. Det är en ovanligt homogen grupp som mest består av par i pensionsåldern med mycket fritid och god ekonomi.

Ju mer försäljningen av husbilar ökar desto tydligare blir skillnaden mellan husbilscampare och husvagnscampare. Husvagnen placeras långa tider – ofta hela säsongen – på en trevlig campingplats med bra service. Därifrån görs utflykter med bilen.

Underskrifter

Det här förslaget är avslutad.

24 person(er) har skrivit under detta förslag. Klicka här för att visa alla underskrifter.

Logotyp för Västerviks kommun, länk till startsidan

Portal levererad av